14 de maig, 2007

Desincentius empresarials

Per començar, estrenant-me amb aquest primer post amb un xic de contingut, exposaré el que sempre he pensat que és un dels majors problemes del plantejament econòmic del país on vivim. Amb dos exemples s'entendà prou bé el que vull dir. Els articles següents ostren com l'ordenament jurídic espanyol en matèria impositiva, a banda de que pugui ser més o menys agradable, és tremendament complex, enrevessat, en gran manera.

La meva opinió és que aquesta complicació, més que fomentar llocs de treball per assessories i gestories, desincentiva tremendament la creació de noves empreses i, conseqüentment, el lliure mercat. En definitiva: perjudica a l'economia.

És hipòcrita que per una banda s'uneixin esforços per fomentar la cració de noves empreses, gastar-se milions d'euros en crear llocs d'assessorament municiapls com BarcelonaNetActiva i d'altra banda es faci la vida impossible a les empreses pel que fa tant del tema de la mateixa creació d'empreses, com del tracte que reben de cara a la recaptació fiscal. Els dos exemples ho deixen molt clar, són dues notícies que aparegueren fa un temps i avui he volgut recordar.


- La primera notícia tenia per títol: "España, un laberinto fiscal para las empresas".

- L'altre notícia, fa referència al temps mig, comparat amb altres pasïsos, que es triga des que es té la idea d'obrir una empresa fins que es perfecciona. El títol és molt gràfic: "47 días y 10 ventanillas".